





## EU Labour Mobility Practitioners' Network (EU LMPN) In-Person Conference

Moving Talents: Scaling Up Action in Key Sectors

19-20 November 2024 Brussels Marriott Hotel Grand Place Rue August Orts 3-7, 1000, Brussels

## **1. AGENDA**



## 2. EU LMPN 2025 Priorities









## Agenda

19 November 2024		
09:00 - 09:30 (30 min)	Welcome coffee and Registration	
09:30 – 10:00 (30 min)	[Opening]         Welcoming remarks         • Mr. Ralph Genetzke, Director, ICMPD Brussels Mission         Keynote Speaker         • Ms. Ylva Johansson, European Commissioner for Home Affairs	
10:00 – 11:00 (60 min)	<ul> <li>[Session 1] Building on European Developments and the Way Forward</li> <li><i>Expert Panel</i> <ul> <li>Ms. Anita Vella, Head of Unit C2, Legal Pathways and Integration, DG HOME</li> <li>Mr. Lambert Kleinmann, Deputy Head of Unit E1, Labour Mobility, Public Employment Services, ELA, DG Employment</li> <li>Mr. William O' Keeffe, Policy Officer, D1 Unit, Skills, Services, Professions, DG GROW</li> <li>Ms. Ewa Psiurska, Justice and Home Affairs Counsellor, Permanent Representation of Poland to the EU</li> <li>Mr. Uwe Wusterhausen, Home Affairs Counsellor, Asylum, Frontiers, Migration, Visa, Permanent Representation of Germany to the EU</li> </ul> </li> <li>Discussion and Q&amp;A (if time allows)</li> <li>Moderation: Mr. Oleg Chirita, Head of Global Initiatives, ICMPD</li> </ul>	
11:00-11:30 (30 min)	Coffee break	
11:30 - 12:30 (60 min)	<ul> <li>[Session 2] From Pilot to Scale-Up: Seasonal Work in Spain and the case of WAFIRA</li> <li><i>Expert Interview</i> <ul> <li>Ms. Belén Hernandez, Senior Advisor for International Legal Affairs, Spanish State Secretariat for Migration (SEM)</li> <li>Mr. Oussama Elbaroudi, Project Officer attached to Spanish State Secretariat for Migration (SEM)</li> <li>Ms. Jeanne Schmitt, Chief Technical Advisor, International Labour Organisation (ILO)</li> </ul> </li> <li>Discussion (45 min) and Q&amp;A (15 min)</li> <li>Moderation: Ms. Cecilia Coccia, Grants Manager, ICMPD</li> </ul>	







19 November 2024		
12:30 – 14:00 (90 min)	Lunch	
14:00 – 14:30 (30 min)	[Session 3] Sector-specific Workshops: Labour Migration and Stakeholder Collaboration Setting the scene • Moderators of the three panels	
14:30 – 16:00 (90 min) With coffee break from 15:00 – 15:15 (15 min)	<ul> <li>[Session 4] Sector-specific Workshops</li> <li>The first 30 mins of workshops will be dedicated to a guided discussion. After the break, 45 mins will be dedicated to drafting practical solutions for labour mobility schemes in their respective topic. These can be shared in plenary or simply disseminated after the event.</li> <li>Workshop I - Green skills         <ul> <li>Migrant Pathways to Fill Skills Shortages in the Renewable Energy Sectors             <ul> <li>Moderator: Mr. Salvatore Petronella, Knowledge and Influence Lead, LaMP</li> </ul> </li> <li>Workshop II - ICT Skills         <ul> <li>Empowering the EU's Digital Future: International Talent to Bridge the EU ICT Skill Gaps             Moderator: Mr. Zilvinas Svedkauskas, Managing Director, OSMOS</li> </ul> </li> <li>Workshop III - Long-term care         <ul> <li>Caring for the Future: Meeting the Labour Needs of the EU Care Sector             Moderator: Mr. Bjorn Gruber, Head Labour Migration/ Global Skills Partnerships, GIZ</li> </ul></li></ul></li></ul>	
16:00 – 16:15 (15 min)	Break	
16:15 - 17:00 (45 min)	[Session 5] Workshops Findings and Future Paths for Sectoral Labour Mobility Schemes <i>Expert Input</i> <ul> <li>Moderators of the three panels</li> </ul> <li>Discussion (30 min) and Q&amp;A (15 min)</li> <li>Moderation: Dr Jennifer Tangney, Senior Programme Manager, Migration Partnership Facility, ICMPD</li>	
17:00 - 19:00	Closing & Cocktail	







20 November 2023	
08:30 - 09:00 V (30 min)	Welcome coffee
	Welcome Back: Review of EU LMPN activities and outlook of Day 2
(20 min)	Ms. Rimma Abadjan, Labour Mobility Specialist, ICMPD
	[Session 1] The Skilled Driver Mobility for Europe Project: Research Findings and Plans Ahead Expert Input
	• Mr. Patrick Phillipp, Director, International Road Transport Union (IRU)
P	Presentation (20 min), Discussion (10 min) and Q&A (10 min)
Ν	Moderation: Ms. Eden Alemayehu, Programme Specialist - Labour Mobility, ICMPD
(60 min) D	<ul> <li>[Session 2] Winning Strategies in Attracting and Retaining Talent Across the EU: Learning by Doing</li> <li>Expert Panel <ul> <li>Mr. Joonas Halla, Business Development Manager, Work in Finland-unit, Business Finland</li> <li>Ms. Alexandra Truppe, Managing Director, Carinthian International Centre (CIC)</li> <li>Mr. Andy Jones, Senior Immigration Policy Specialist for EMEA, Amazon</li> </ul> </li> <li>Discussion (45 min) and Q&amp;A (15 min)</li> <li>Moderation: Ms. Sarah Schlaeger, Senior Lead, Policy and Liaison, ICMPD</li> </ul>
11:00 - 11:30 C (30 min)	Coffee break
(60 min)	[Session 3] Exploring Legal Pathways into the EU: mapping exercise by ECDPM and insights from Member States <i>Presentation</i>
	Ms. Anna Knoll, Head of Migration and Mobility Team, ECDPM
	<ul> <li>Expert Panel</li> <li>Mr. Sven Van Parijs, Unit European Affairs International Cooperation, Belgian Immigration Office</li> <li>Mr. Jan Schroth, Foreign Employment Unit, Czech Ministry of Labour and Social Affairs</li> </ul>
I	Presentation (15 min), Expert Panel (30 min) and Q&A (15 min)







20 November 2023		
	Moderation: Ms. Anna Knoll, Head of Migration and Mobility Team, ECDPM	
12:30 - 13:00 (30 min)	<b>[Session 4] 2025 Priorities for the LMPN – your network, your content</b> Moderation: Laura Zorrilla Fernández, Knowledge Management and Communications Specialist, ICMPD	
13:00 -14:30	Networking Lunch	